Menu

Udsat for Gaslighting?

Vi har stor erfaring indenfor Gaslighting

Ny bog på dansk

GASLIGHTING - Hvordan du gør dig fri af følelsesmæssig og psykologisk manipulation
 
Lis Rosenkilde og Claus Rosenkilde har skrevet den første bog på dansk om Gaslighting. Den bygger på deres meget personlige erfaringer med Gaslighting.
Bogen kan forhåbentlig være en hjælp til dig, der oplever den samme uforklarlige adfærd, som Gaslighting er, fra din nærhed. Det være sig fra din partner, familie eller andre nærtstående.
En letlæselig bog hvis du vil være klogere på Gaslighting.
 
”Gaslighting” er det mest Googlede ord i Amerika
Gaslighting ordet er ved at vinde indpas i Danmark. Vores bog er den første, der forefindes på dansk. Gaslighting er blevet et af de mest populære ord i det engelske sprog.
Ifølge en ny undersøgelse fra Crossword Solver var det trendy udtryk det, der blev googlet mest i 2022. Man var typisk på jagt efter en definition. Nyheden følger Merriam-Webster (USA), der hædrer det som Årets Ord i 2022 efter en stigning på 1.740 % i søgningen.
 
Gaslightings fulde definition opregnes i den ansete ordbog Merriam-Webster som:
”Psykologisk manipulation af en person over en længere periode, der får offeret til at stille spørgsmålstegn ved gyldigheden af deres egne tanker, virkelighedsopfattelse eller minder og typisk fører til forvirring, tab af tillid og selvværd, usikkerhed om ens følelsesmæssige eller mentale stabilitet og en afhængighed af gerningsmanden.”
 
”Gaslighting bruges ofte på en anklagende måde, når nogen måske bare insisterer på noget, eller nogen måske forsøger at påvirke dig.” 
Men det er ikke sådan, mange mennesker bruger ordet, advarer eksperter - i moderne tid er det i stedet blevet en måde, hvorpå man håber at lukke munden på dem, der er uenige med dig.

Dr. Robin Stern (Forfatter til: The Gaslight Effect: How to Spot and Survive the Hidden Manipulation Other Use to Control Your Life, 2018) fortalte kort og godt.
”Det er ikke, hvad Gaslighting er.”
I følge hende er Gaslighting:
”Det at underminere en anden persons virkelighed ved at benægte fakta, omgivelserne omkring dem eller deres følelser specifikt med den hensigt at skabe forvirring. Gaslighteren har til hensigt at så frø af tvivl i den person, de Gaslighter, i håb om at få dem til at stille spørgsmålstegn ved deres hukommelse, deres fornuft, deres opfattelse, deres virkelighed,” tilføjede hun.
Eksperter advarer om, at mange mennesker misbruger ordet og mangler en vigtig faktor, der adskiller udtrykket fra andre former for manipulation og kommunikation.
De advarer ligeledes om, at misbrug af ordet vil gøre det sværere for folk, der bliver Gaslightet, at forstå hvornår det sker - og vil mindske folks forståelse af alvoren af misbrugstaktikken.

GASLIGHTING OPRINDELSE


Hvad betyder ”gaslighting” egentlig, og hvor kommer det fra? Udtrykket gaslight, som en slags psykologisk manipulation, blev først tilføjet til Oxford English Dictionary i december 2004, selvom den dokumenterede brug af dette ord og dets varianter går tilbage til 1952 (Yagoda 2017). Faktisk synes udtrykket at være opfundet af Patrick Hamilton i hans skuespil Gas Light fra 1938, og først gjort populært af filmen Gaslight fra 1944, instrueret af George Cukor og med Ingrid Bergman og Charles Boyer i hovedrollerne. Gregory, Paulas mand, forsøger at overbevise hende om, at hun er ved at blive skør – ved at hun mister genstande, der er dyrebare for hende, hører og ser ting, der ikke er der og tror, at lysene flimrer, når han påstår, at de ikke gør det. Det viser sig, at det hele har været et setup til "gaslight" at hende. Resten lader jeg dig selv finde ud af, hvis du ikke har set filmen. (Sarkis, 2018)

Hvad er terapibegrebet gaslighting?
Ifølge American Psychological Association (APA) er gaslighting en form for følelsesmæssig og psykologisk manipulation, der involverer en person, der forsøger at tvinge en anden person til at tvivle på denne persons egne nøjagtige observationer, perspektiver og virkelighed.

Er det Gaslighting, det jeg oplever?
Nogle gange kan det være bedre at se noget ske i virkeligheden. Denne kortfilm viser, hvordan Gaslighting kan komme til udtryk i et parforhold – måske vækker det genklang i noget, du selv helt eller til dels har oplevet?

GASLIGHTING PLANCHER

Book et foredrag om Gaslightingmed Claus og Lis Rosenkilde.


GASLIGHTING
Effekten af Gaslighting - Hvordan du gør dig fri 

Ring: 29 41 11 66

Info:  mere . . .


STRESSREDUKTION MED MINDFULNESS

Den af de grundlæggende meditationsteknikker, der regnes for den mest velegnede for en udøver, er den såkaldte Mindfulness meditation - dvs. den teknik, hvor hovedfokus er vejrtræningen. Denne teknik er rigtig god til at forbedre og udvide opmærksomheden samt til at skabe et klart fokus og være fuldstændig til stede - hvilket netop er de positive effekter af meditation. Denne teknik er efter sigende den metode, Gautama Buddha underviste i (Siddhartha Gautama født ca. 563 f.Kr. død 483 f.Kr. var en filosof, kendt for stiftelsen af buddhismen). Mindfulness betyder opmærksomhed og oversættes typisk til "det årvågne, opmærksomme nærvær i nuet" - den engelske betegnelse benyttes, da der ikke findes et tilsvarende ord på dansk (opmærksomhed er en utilstrækkelig oversættelse); begrebet dækker over en fremgangsmåde, hvor en person bevidst er opmærksom på sine tanker og handlinger i nuet, på en fordomsfri måde. Den korrekte betegnelse er egentlig Anapanasati (pali), et begreb der er sammensat af to ord: sati, der kan oversættes til "Mindfulness”; og anapana, der refererer til indånding og udånding (dvs. vejrtrækningen). Forenklet kan begrebet dermed oversættes til noget i stil med "opmærksomhed på vejrtrækningen". Anapanasati er naturligvis ikke den eneste form for Mindfulness meditation; der findes andre teknikker, med et andet hovedfokus end vejrtrækningen - men da det er den mest almindelige teknik, er det sædvanligvis denne metode der refereres til, når begrebet ”Mindfulness meditation" benyttes. Den fremstrakte trekant med fingerspidserne imod himlen stammer fra Material arts. I Material arts-terminologien benævnes trekanten vendt imod himlen ”Kanku”. Det kan nogenlunde oversættes til ”at se tomhed”, idet Kan betyder ”at se” og ku betyder ”tomhed”. Uanset hvilken uhensigtsmæssig relation personen møder, kan denne ved hjælp parathed og opmærksomhed overvinde eller forlige sig med tilstedeværelsen af den uhensigtsmæssige relation. Således kan en fornyelse fremkomme, da intet problem vil være til fare for personens grundlæggende eksistens. Evt. kan et problem tages ind i kroppen gennem trekant og åndedrættet. Hold det i kroppen med åndedrættet. Til sidst skal det ud af kroppen igennem Kanku trekant.

Claus Rosenkilde 2023

Det er en øvelse jeg og min kone starter morgenen med. Den er enkel og tager ikke lang tid. Effekten er en langtidseffekt. Hos nogle kan der være en forandring indenfor 14 dage, andre har brug for mere tid.

OBS: Booking af stressreduktion skal ske under individuel terapi.